Plantenkasjes

De Romeinen hadden al kleine tuintjes op hun vensterbanken die hen aan het buitenleven herinnerden. De eerste `wintertuinen` in West-Europa stammen uit de 16de eeuw. Ontdekkingsreizigers en platdeskundigen brachten zaden en stekjes mee in draagbare kasjes. Ze werden ondergebracht in galerijen waarin het oorspronkelijke leefklimaat werd nagebootst. In 1599 kreeg de Hortus Botanicus in Leiden haar eerste `wandelgalerij`. Later kwam er een `Orangie Huys` waar citrusboompjes, palmen en oleanders, fuchsia`s en lantana`s konden overwinteren. Tere kruiden en plantjes konden buiten blijven staan, beschermd door kleine kweekstolpen zonder bodem, `glazen lanternen`.

In de 19de eeuw, met de voortschrijdende ontwikkelingen van het glasblazersgilde, kwamen de indrukwekkend hoge kassen in opkomst. Het ijzeren geraamte met veel glas zien wij nu nog terug in beroemde tuinen als bijvoorbeeld Kew Gardens, Londen en Laeken, Brussel. Het zijn deze kassen die de inspiratie vormden voor de kassen in deze serie.

Historische tegelplakkers

In de 17de eeuw werden in veel Nederlandse steden tegels gemaakt. De standaard maat van tegels in de 17de eeuw was 13 x13 cm. De blauwe exemplaren worden meestal `Delftse tegels` genoemd. Blauw werd gebruikt om Chinees porcelein na te bootsen. Bovendien was het gebruik van slechts één kleur goedkoper. De tegels waren beschilderd met hoekmotieven en veel verschillende hoofdmotieven als fruitschalen, schepen, bloemen en dieren. Het zijn deze Delftse Tegels die in 9 motieven kunnen worden nagebootst met de historische tegelplakkers.

Aankleedpopje Nederlandse Klederdrachten

Nog maar slechts enkele jaren geleden droegen vele vrouwen dagelijks of op zon- en feestdagen hun traditionele streekdracht. Deze traditie van verschillende kraplappen, oorijzers en ingewikkeld gespelde kapjes en mutsjes wordt steeds meer naar de achtergrond verdrongen. Reden om deze oerhollandse traditie in popvorm levend te houden.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gastenboek

  • 27-12-2012 - Beste medewerker Ik ben op zoek naar 50 orginele skihelmhoesjes met...  lees meer
  • 26-11-2012 - Dank voor de heerlijke stranddoek die jullie mij eerder dit...  lees meer
  • 15-06-2012 - Ik vind het super leuk dat jullie de Dopper verkopen. Wat...  lees meer
Plaats een bericht
© 2009 - 2014 HIBBIES.COM | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by mijnwebwinkel